Melasma: Allt du behöver veta om pigmentfläckarna (2023)

När sommaren kommer på besök vill de flesta ta tillfället i akt och gotta i solen så mycket det bara går. Men som du säkert vet är solen inte bara en källa till D-vitamin – dess strålar påverkar också huden. Kanske har du märkt av pigmentfläckar som du inte minns att du haft tidigare.

Var kommer de ifrån, och hur blir man av med dem?

Hälsoliv reder ut.

LÄS OCKSÅ: Så blir du av med pigmentfläckar – krämer och behandlingar som funkar (Damernas Värld)

Varför får man melasma?

Melasma, tidigare kallad kloasma, är pigmentfläckar som uppkommer eftersom man solar, vanligen i ansiktet och på händerna. Men det är inte solen som ensam är orsaken till att huden blir hyperpigmenterad.

Exakt varför man får melasma är inte klarlagt. Man kan ha genetiskt anlag för detta från födseln, och det finns en överrepresentation av melasma hos personer med mycket pigment i huden, men det vanligaste är att den utlöses av hormonell obalans, förklarar Eva Eken, hudläkare och specialist i dermatologi vid Diagnostisk Centrum Hud i Stockholm.

– Det är mycket vanligare hos kvinnor, hos kvinnor som har mer pigmenterad hud och det är absolut vanligast förekommande i fertil ålder. Risken är större när östrogennivåerna är höga, som vid graviditet. P-piller är en klassisk trigger vilket inte alla som tar p-piller blir tillräckligt informerade om, liksom vissa läkemedel såsom antibiotika, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Hudcancer - fläckarna du bör kolla upp extra

Vad är skillnaden mellan melasma och fräknar?

Melasma påminner om fräknar till färgen, men skiljer sig i formen. Ofta rör det sig om ganska skarpt avgränsade små fläckar som flyter ihop till större fält, till skillnad från fräknar. De kan samlas i kluster på kinderna, pannan och på överläppen. Ibland kan pigmentfläckarna gå ihop och ligga nästan som en mask över ansiktet.

– Melasma är djupt liggande pigmentering i läderhuden, till skillnad från fräknar som sitter i yttersta hudskiktet, säger Eva Eken.

Eva Eken är specialist i dermatologi. Foto: Privat.

Fräknar uppkommer vanligtvis när man är barn och beror på att man är född med en variant av genen MC1R som producerar mer av rödgult melanin. Det är vanligt att man har ljus hy och lätt bränner sig i solen om man är fräknig, och fläckarna har ingen tydlig kant.

LÄS OCKSÅ: Hudläkarens guide: Så håller du koll på dina fläckar

Är melasma farligt?

Det finns många goda anledningar till att vara försiktig med solningen. UV-strålning kan orsaka hudcancer, både malignt melanom och hudtumörer som basaliom och skivepitelcancer. Lyckligtvis är melasma inte tecken på hudcancer.

Melasma är inte farligt, och kräver inte behandling. Däremot är det många som upplever att hyperpigmenteringen stör det estetiska eller ger en ojämn hudton.

Man brukar tala om mildare melasma, epidermal, och dermal melasma, som sitter djupare i huden.

LÄS OCKSÅ: Sola smart – bli brun utan att bränna dig

Kan man bli av med melasma?

Om man väl har fått melasma så är fläckarna där för att stanna, förklarar Eva Eken. De bleks under de vintermånaderna, men tittar fram igen när våren och sommaren kommer.

– De kan dämpas med åren men det vanligaste är att de är kvar i någon mån, så när man solar kommer de alltid tillbaka på samma plats. Tyvärr är det så att man inte längre kommer att kunna sola sig till en jämn hudton som när man var barn om man väl fått melasma.

Det beror på att pigmenteringen sitter så djupt ner i huden. Däremot kan man hålla fläckarna i schack och förebygga så att man slipper fler pigmenteringar

– Enda sättet är att ändra sitt förhållningssätt till solen och sluta vara en soldyrkare. Behandlingen börjar med att man använder solskydd, att man avstår från solning och väljer att ha en blekare hudton helt enkelt, säger Eva Eken.

De fläckar som inte läker ut av sig själva går att behandla bort, men kräver sedan fortsatt försiktighet i solen.

– Även om man bleker ner och behandlar melasma har den en tendens att återkomma så fort man solar igen, förklarar Eva Eken.

LÄS MER: Därför har vissa fräknar och andra inte

Så, hur behandlar man melasma?

Hur gör man för att bli av med de oönskade solfläckarna?

– Det man kan göra själv är att först och främst använda solskydd. Man kan dessutom välja en hudkräm som har ingredienser som långsamt påverkar pigmenteringar i huden i positiv riktning. Olika typer av mildare kemiska peelingar finns också för hemmabruk.

Kemiska peelingar främjar cellförnyelsen i huden genom att skala bort döda hudlager. Vanligast är att använda produkter med AHA-syror i, ett samlingsnamn för syror som utvinns ur sockret i frukt. De vanligaste är glykolsyra och mjölksyra. Även kojicsyra, som utvinns ur svampar, lakritsextrakt, C-vitamin och retinol (A-vitamin) verkar blekande på hyperpigmenteringar och kan förebygga uppkomsten av fler.

Den som vill bli av med sin melasma gör bäst i att skydda sig i solen. Att inte sola, smörja in sig med solskydd som har hög SPF och skydda ansiktet med en solhatt är exempel på åtgärder som kan hjälpa. Foto: Shutterstock

På marknaden finns det en rad olika produkter med dessa ingredienser i, från huvudingrediens i peelingar till bonus i olika serum, toners, masker och krämer.

Men det är viktigt att inte överbehandla huden. Man måste också vara extra noga med att skydda sig från solen när man peelar huden, annars kan man få fler solskador.

Eva Eken tipsar om att behandla melasma i samråd med en hudläkare. De har också möjlighet att skriva ut lite starkare medel mot hyperpigmenteringar.

Annons: Hitta bästa priset på de populäraste solskyddskrämerna för ansiktet just nu – se Prisjakt (extern länk)

– Hudläkare kan skriva ut blekande lösning vid svår melasma, med bland annat hydrokinon och starkare kortison som ingredienser. Men den är stark och kan trigga inflammation som kan göra melasma värre. Man bör också gå sakta fram och vara noga men att behandla exakt rätt områden så att man inte överbleker huden utanför själva melasman för då kan det hela bli värre än utgångsläget, säger hon.

I vissa fall av så kallad ytlig melasma går det att behandla med laser, IPL. Men IPL kan också stimulera pigmenteringen och förvärra tillståendet ytterligare, och därför används det aldrig vid djupare melasma.

Så behandlar du melasma och pigmentfläckar

1. Laser

I vissa fall går det att behandla pigmentfläckar med laser. Det finns en rad olika typer av ljus- och laserbehandlingar som angriper pigmentet på olika sätt. I dag sker det ofta på skönhetssalonger.

2. Kemisk peeling

Triklorättiksyra används ibland i kemisk peeling, så kallad TCA-peeling, som hjälper till att släta ut hudens yta. Behandlingen, som utförs av läkare, stimulerar kollagentillväxt och reducerar fina linjer. Efter en TCA-peeling kan den läkta huden fortsätta att producera pigment, och behandlingen bleker inte huden.

3. Blekande krämer

Kan ibland ge en liten förbättring. Det finns kosmetiska krämer med blekande effekt som man kan köpa i butik. Dessa innehåller exempelvis kojicsyra, A-vitaminsyra eller C-vitaminsyra. Men det är en mer marginell effekt och kan inte ersätta laser eller kemisk peeling. Man kan få en kräm utskriven på recept som innehåller hydrokinon, vilket kan ge en temporär förbättring. Hydrokinon är förbjudet i kosmetiska krämer.

4. Frysbehandling

Kan användas för att behandla solskadad hud, vårtor och vissa typer av hudcancer. Behandlingen, som utförs av läkare, går ut på att man fryser hudområdet genom att spreja det med flytande kväve. Ofta krävs upprepade behandlingar.

5. AHA-syror

Alfahydroxysyror (fruktsyror) är naturliga syror som finns i frukter och grönsaker. Dessa syror, i olika styrka, används för att behandla mildare pigmenteringar eller melasma. Görs ofta på skönhetssalong, men hos läkare om syrorna är starkare. I regel behövs upprepade behandlingar.

- Så välj behandlare och metod med omsorg och glöm inte att man måste ha en korrekt diagnos först och därefter skräddarsy behandling. Pigmenteringar i huden kan röra sig om flera olika tillstånd, avslutar Eva Eken.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terrell Hackett

Last Updated: 01/12/2023

Views: 6801

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terrell Hackett

Birthday: 1992-03-17

Address: Suite 453 459 Gibson Squares, East Adriane, AK 71925-5692

Phone: +21811810803470

Job: Chief Representative

Hobby: Board games, Rock climbing, Ghost hunting, Origami, Kabaddi, Mushroom hunting, Gaming

Introduction: My name is Terrell Hackett, I am a gleaming, brainy, courageous, helpful, healthy, cooperative, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.